vragen

Veelgestelde vragen

De zwemmethode van Zwemstudio Linda is uniek en roept wellicht nog wat vragen bij je op. 
Hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende vragen per rubriek op een rijtje gezet. 

Mocht je toch nog aanvullende vragen hebben, neem dan gerust contact met me op!

Lesmethode 'reguliere zwemles'

  • Wanneer begint mijn zwemles?

    Vanwege de vele aanmeldingen, heb ik momenteel een opnamestop. Wil je je toch inschrijven? Dan kan dat, maar hou rekening met een wachtlijst van 1,5 tot 2 jaar. Voor buitenzwemmen kun je je wel inschrijven. 

  • Wat maakt deze lesmethode uniek?

    Er wordt niet 'klassikaal' les gegeven, maar gekeken naar wat ieder kind afzonderlijk op dat moment nodig heeft om op een veilige én plezierige manier goed te leren zwemmen.

  • Waarom zwemt A, B en C door elkaar?

    Kinderen leren van elkaar. Daarnaast is het zowel voor snelle als minder snelle leerlingen  goed voor het zelfvertrouwen. Iemand die wellicht een beetje achterblijft, ziet niet iedereen naar 'een ander blok' overstappen en blijft niet alleen achter. Iemand die juist snel gaat, kan er zelfvertrouwen van krijgen om anderen te kunnen helpen.

  • Hoe worden de verschillende niveaus bepaald en onthouden?

    Linda heeft meer dan 20 jaar ervaring in het zwemonderwijs. Doordat ze zoveel met kinderen en hun verschillende manieren van leren te maken heeft gehad, is het voor haar een natuurlijk proces. Ze voelt aan welke zwemmethode op dat moment  het beste bij het leerstadium van het kind past. Doel is natuurlijk altijd om het diploma te behalen, maar wie zegt dat leren zwemmen niet óók leuk mag zijn?  

Kleding

  • Welke zwemkleding moet mijn kind aan?

    Iedereen is vrij om de zwemkleding aan te trekken waarin hij of zij zich fijn voelt. 

    Voor meisjes kan het handig zijn om een bikini aan te trekken. Die kan makkelijker even uit voor een plasje. 

    Voor jongens geldt: in een strakke zwembroek/-short is de zwembeweging beter te beoordelen.

    Voor het zwemmen in open water is een wetsuit verplicht. Deze is niet bij de prijs inbegrepen.

  • Wat draagt mijn kind bij de eerste zwemles?

    Als een kind nog niet kan zwemmen, dan krijgt het zwemvleugeltjes en een drijfkurk aan. Deze materialen zitten bij het lesgeld inbegrepen. De leerlingen mogen het net zo lang gebruiken tot ze zich zeker genoeg voelen óf tot Linda het verantwoord vindt dat ze uit gaan.

  • Wordt er ook gebruik gemaakt van een drijfvestje?

    Nee, een drijfvestje wordt niet gebruikt en is niet inbegrepen in het lesgeld. Het staat een ieder vrij om zelf een drijfvestje aan te schaffen mocht dat wenselijk zijn.  Voor de lesmethode is het echter niet nodig.

Afzwemmen

  • Waar zwemt mijn kind af?

    Leerlingen van de reguliere zwemles, zwemmen tijdens de les af bij Linda in hun eigen zwembad. Dit voelt het meest vertrouwd. De kinderen hoeven niet naar een ander (kouder en drukker) bad om af te zwemmen. Ook krijgen ze niet opeens te maken met een andere examinator die dingen wellicht net iets anders zou aanpakken dan tijdens de les. 

    Neem je deel aan zwemlessen in het open water, dan zwem je bij Linda af in het water bij de Bergse Diepsluis.

  • Wanneer zwemt mijn kind af?

    Tijdens de les bekijkt Linda continue in hoeverre een kind voldoet aan de eisen van het ENVOZ diploma. Ze is gediplomeerd om dit te boordelen en om het diplomazwemmen af te nemen. Het is heel moeilijk om een standaard aantal lessen aan te geven wanneer een kind afzwemt. Over het algemeen wordt in Nederland gesteld dat het ongeveer 50 zwemuren kost om het A-diploma te halen. B en C duren vervolgens gemiddeld 15 zwemuren. Maar nogmaals: dit zijn gemiddelden. Afhankelijk van het kind kan het traject korter of langer duren.

  • Krijgt mijn kind gegarandeerd een diploma als het afzwemt?

    Ja. Linda heeft tijdens de zwemlessen beoordeeld, dat de leerling de vaardigheden heeft die horen bij het diploma. Examenstress voor het afzwemmen mag hierin geen rol spelen. Mocht er tijdens het afzwemmen iets niet helemaal goed gaan, dan krijgt de leerling toch een diploma en mogen de 'gemiste oefeningen' tijdens de eerstvolgende les opnieuw gedaan worden.

  • Waarom is er geen aparte afzwemceremonie?

    Het is voor vaders, moeders, opa's en oma's natuurlijk hartstikke leuk om een kind te zien afzwemmen en er een groot feest van te maken. Ook voor kinderen is het leuk als al die mensen trots zijn. Maar afzwemmen alleen kan al spannend genoeg zijn. Er is dus gekozen om het afzwemmen zo laagdrempelig mogelijk te houden. Tijdens de zwemles is het altijd mogelijk om te komen kijken.

  • Wat als mijn kind faalangst heeft?

    Geef dit dan aan bij Linda. Het is zeker niet ongebruikelijk. Er zijn dan ook vaak genoeg kinderen afgezwommen, die zelf niet eens wisten dat ze aan het afzwemmen waren. Het is zélfs al eens voorgekomen dat de ouders niet wisten dat hun kind aan het afzwemmen was,. Op die manier konden zij dan mogelijke spanning niet op hun kind  overbrengen.

Diploma

  • Waarom is gekozen voor het ENVOZ diploma?

    Hoewel de NPZ/NRZ diplomalijn in Nederland nog steeds de meest uitgegeven diplomalijn is, is er bewust gekozen voor ENVOZ. Dit is een internationaal erkend zwemdiploma. De eisen aan het ENVOZ diploma zijn zwaarder. Naast de normale eisen van het ABC zijn er survivalelementen in opgenomen, omdat kinderen optimaal voorbereid dienen te zijn in ons waterrijke land.

  • Wat zijn de inhoudelijke eisen van de diploma's?

    Je kunt hieronder de documenten van ENVOZ bekijken voor:

  • Haal ik bij buiten zwemmen dezelfde diploma's?

    De diploma's voor buiten zwemmen zijn ook internationaal erkend, maar zijn aangepast aan de omstandigheden. Zo wordt er bijvoorbeeld in open water niet door een gat gedoken. 

Open water zwemmen

  • Wat is 'C in Zee' precies?

    Bij 'C in Zee' haal je je C-diploma in open water. De eisen aan het C-diploma zijn hetzelfde als het reguliere C-diploma, maar zijn aangevuld met een extra aantal praktische vaardigheden en theorie over zwemveiligheid die van pas kunnen komen bij zwemmen in water waar golven en de weersomstandigheden een rol kunnen spelen. Zo kun je je kind met een gerust hart laten zwemmen in open water. Je moet al in het bezit van je A en B-diploma om deel te kunnen nemen aan deze zwemles.

  • Wat is eco zwemmen?

    Eco zwemmen kun je eigenlijk het beste vergelijken met reguliere zwemles, maar dan buiten. Ben je 6 jaar of ouder en vind je het fijner om buiten te leren zwemmen dan in het zwembad? Dan kun je je  diploma halen in buitenwater. Je hoeft dus nog geen diploma te hebben en je bent minimaal 6 jaar.

  • Waar en wanneer vindt het plaats?

    Zwemmen in open water vindt plaats aan de Bergse Diepsluis. Een ideale locatie, want het is hier altijd hoog water en het water is er super schoon. Het is een erg veilige omgeving om te leren zwemmen in open water. 

    Open water zwemmen vindt plaats in de periode mei t/m september op de woensdagmiddag.

Kosten en betaling

  • Betaal ik per les of per maand?

    De zwemles wordt berekend per les. Maar je ontvangt een factuur  per maand.  


    Het kan dus zo zijn dat er in een korte maand 4 lessen in rekening worden gebracht (omdat er bijvoorbeeld maar 4 vrijdagen zijn geweest) en in een lange maand 5 (omdat er 5 vrijdagen waren).


    Ben je een les verhinderd, dan wordt deze wel in rekening gebracht. Het is  belangrijk dat een kind met regelmaat deelneemt aan de zwemles. Door de zwemles op een vrijblijvendere manier aan te bieden, wordt er vaker een zwemles overgeslagen. Dit resulteert dan in een terugval van het niveau.

    Informatie over de tarieven vind je hier.


  • Kan ik een gemiste les inhalen?

    Nee, een gemiste les kan niet ingehaald worden. De kinderen hebben tijdens het leerproces baat bij rust en de dynamiek van de groep. Dit kunnen we bieden door kinderen steeds met hun 'eigen' groepje te laten zwemmen. Inhalen in een andere groep is dus niet mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat een kind met regelmaat deelneemt aan de zwemles. Door de zwemles op een vrijblijvendere manier aan te bieden, wordt er vaker een zwemles overgeslagen. Dit resulteert dan in een terugval van het niveau. Meer informatie over de Algemene Voorwaarden vind je hier

  • Wat gebeurt er tijdens vakanties met mijn factuur?

    Zwemstudio Linda is gesloten tijdens de reguliere schoolvakanties van regio Zuid. Dit wordt tijdens de lessen tijdig aangegeven. 


    Let wel: op de eerste zaterdag van vakanties is er wel les. Dus hebben de kinderen op vrijdag hun laatste schooldag, dan is er op de dag erna nog wel les. De overige zaterdagen van de vakantiewe(e)k(en) is er dan geen zwemles.


    De maandelijkse factuur in de betreffende maanden wordt hierop aangepast.

  • Hoe zeg ik op?

    Opzeggen kan heel eenvoudig door een mailtje te sturen naar info@zwemstudiolinda.nl. De opzegtermijn is één maand.

Share by: